Nie jesteś zalogowany

Zaloguj sięRejestracja

FinePix HS20EXR

FinePix HS20EXRUżytkownicy i ich FinePix HS20EXRZobacz teraz

Log in

zamów zdjęcia

Najwyższej jakości zdjęcia przez internet

Fotoszkoła

Dołącz do nas!

HS20 Brak MF w trybie filmowania!

Witam
Jestem tu nowym użytkownikiem więc na wstępie pragnę się przywitać Smile
A teraz konkrety:
Zakupiłem niedawno aparat HS20 i odkryłem jeden mankament. Otóż aparat nie posiada (jak najprostrze nawet lustrzanki) funkcji ręcznej zmiany ostrości w trybie filmowania (MF). Czy możliwe jest, że producent wprowadzi w przyszłości zmianę oprogramowania umożliwiającą realizację ujęć filmowych z manualnie nastawianą ostrością?
Czy możliwe i sensowne jest postulowanie takiej modyfikacji u producenta?
Pozdrawiam
asperatus

PS. pomijając problem o którym piszę w temacie jestem pd dużym wrażeniem tego aparatu. Dobrze, że przed zakupem nie widziałem zdjęć wykonanych HS20 zamieszczanych w różnych testach, bo nie są to zdjęcia prawdziwe. Być może robione są na minimalnych ustawieniach np. z zerową redukcją zakłuceń, przy dużuch zoomach i czółością 400 w górę.

0 osób(osoby) lubi(ą) to

Odpowiedź

Data śr., 14/03/2012 - 21:37
Odpowiedź

Nie będzie MF w trybie filmowania i żadna aktualizacja oprogramowania tego nie zmieni. W tym roku Fuji wypuścił nowy model HS30, który posiada tę funkcję. HS20 raczej nie będzie już wspierany żadnymi aktualizacjami (poza tymi które już wypuścił).

PS. Minimalna redukcja 'zakłóceń' (szumów) daje lepszą jakość zdjęć niż wyższa. Szum, owszem, jest nieco niższy, ale tylko nieznacznie a do tego tracisz detale. Jeśli już stosować redukcję szumów, to radziłbym przy wyższym ISO (np 1600).

Grzy