Nie jesteś zalogowany

Zaloguj sięRejestracja

Log in

zamów zdjęcia

Najwyższej jakości zdjęcia przez internet

Fotoszkoła

Dołącz do nas!

Przebarwienia na LCD w s100fs

Witam!

Od niedawna jestem posiadaczem aparatu jak w temacie. Zauważyłem wczoraj że gdy chcę wykonać zdjęcię pod światło, które defacto będzie prześwietlone, na ekranie lcd pojawiają się fioletowe smugi imitujace padające światło. Czy to jest normalne zjawisko? Najczęsćiej jest widoczne na f2.8, na f8.0 juz prawie nic nie widać, natomiast na programie krajobraz zjawisko znika całkowicie. Zdjęcia wychdzą okey.

Dlaczego kiedy aparat jest wyłączony przełącznikem na OFF potrząsając aparetm słychać stukanie w środku a kiedy aparat jest na ON stuków już nie ma...??

Aparat ogólnie jest fajny ale zaczynają mnie drażnić mam nadzieje drobnostki opisane powyżej.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

0 osób(osoby) lubi(ą) to

Odpowiedź

Data wt., 23/03/2010 - 12:16
Odpowiedź

Witam,
Robienie zdjęcia pod światło praktycznie zawsze wiąże się z uchwyceniem tzw. flary świetlnej. Czym bardziej przymkniemy przysłonę tym większa szansa iż flara będzie niewidoczna dlatego przy f8 fioletowe smugi mogą być niewidoczne.
Ostrzegam iż wykonanie zdjęcia pod słońce z dłuższym czasem naświetlania może spowodować uszkodzenie matrycy.

Proponuję nie trząść aparatem, podejrzewam iż słyszy Pan ruszający się mechanizm stabilizacji obiektywu, który w momencie włączenia zasilania usztywnia się.

Odpowiedź

Data śr., 24/03/2010 - 08:01
Odpowiedź

Witam!

Dziekuję za odpowiedź. Będę miał teraz trochę czasu to potestuję aparat i opiszę wrażenia.

Odpowiedź

Data śr., 31/03/2010 - 10:57
Odpowiedź

.... w moim s200exr, gdy kadruję pod światło, wyświetlacz i wizjer po naciśnięciu migawki do połowy zmieniają kolor na bardziej pastelowy (róże) czego na zdjęciu nie widać.

jeżeli chodzi o zniszczenie matrycy (przy robieniu zdjęcia pod światło), to nie spotkałem się w instrukcji z takim ostrzeżeniem - może ktoś od producenta wyjaśniłby ten problem !!!

pozdrawiam

... wszystko jest trudne, dopóki nie stanie się proste!!!

http://www.myfinepix.pl/pl/user/andriusza

http://picasaweb.google.pl/Andriusza11

Odpowiedź

Data wt., 06/04/2010 - 11:51
Odpowiedź

Obraz widoczny na monitorze przed zrobieniem zdjęcia może różnić się kolorem, jasnością itd. od zarejestrowanego obrazu, jest to specyficzne zjawisko dla CCD występujące np. w przypadku robienia zdjęć w pobliżu silnego źródła światła jak słońce lub refleksów świetlnych. W przypadku silnego źródła światła, padającego prostopadle w obiektyw aparatu, może dojść do uszkodzenia matrycy CCD, w instrukcji obsługi jest informacja mówiąca o nie przechowywaniu, ani nie używaniu aparatu w bezpośrednim słońcu lub w miejscach narażonych na skrajne wzrosty temperatury, takich jak w zamkniętym samochodzie latem.

Odpowiedź

Data pon., 10/05/2010 - 17:53
Odpowiedź

Kolego drudzki! , przeczesałem annały mojej instrukcji obsługi s200exr i niestety nic na temat "patrzenia" obiektywu w źródło światła a tym samym możliwości uszkodzenia matrycy nie jest napisane, co do pozostałych założeń, nie mam uwag (toż przecie w instrukcji obsługi noża kuchennego pisze w jakich warunkach i temperaturach może pracować) ! rzecz najważniejsza, aby producent aparatu lub jego przedstawiciel rozwiał nasze wątpliwości. użycie słońca w poszczególnych obrazach ma duże znaczenie artystyczne i w wielu albumach fotograficznych jest często używanym akcesorium. wyeliminowanie go przez "strach o uszkodzenie matrycy" powoduje zubożenie funkcjonalności urządzenie fotograficznego.

pozdrawiam

Odpowiedź

Data czw., 13/05/2010 - 15:54
Odpowiedź

Strona 104 instrukcji obsługi:
„Obchodzenie się z aparatem fotograficznym. Przechowywanie i użytkowanie. …Nie przechowuj ani nie używaj aparatu fotograficznego w miejscach, które są: … narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych …”, co do operowania słońcem, to robiąc zdjęcia pod słońce aparatem analogowym czy cyfrowym zdjęcie będzie prześwietlone, dopiero stosowanie odpowiednich filtrów, czasu migawki, kąta ustawienia aparatu itd. pozwoli nam uzyskać odpowiedni efekt, nie mówiąc już o zdjęciach artystycznych gzie wykorzystuje się nie słońce bezpośrednio a jego refleksy, odbicia, półcienie itd., wiadome jest też że fotografuje się w godzinach rannych lub popołudniowych kiedy to „promienie słoneczne są dłuższe” niż w południe, żeby sie nie rozpisywać, ponieważ na ten temat powstało już wiele opracowań, to na koniec takie pytanie: czy można patrzeć na słońce przez lornetkę, czy zaćmienie słońca oglądać można „gołym” okiem ?

Odpowiedź

Data czw., 13/05/2010 - 19:22
Odpowiedź

Darku - wszystko się zgadza co napisałeś, mi chodzi tylko i wyłącznie o "uszkodzenie matrycy". "Ostrzegam iż wykonanie zdjęcia pod słońce z dłuższym czasem naświetlania może spowodować uszkodzenie matrycy." - mi chodzi o ten cytat, w instrukcji nie ma o tym słowa, zgadzam się z okiem i lornetką - tutaj nie ma rozbieżności między nami. dla pełniejszego zobrazowania "mojego" problemu, zacytuję dalszą część instrukcji (którą zacytowałeś) "....narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych lub wybardzo wysokie temperetury, np. w zamkniętym pojeździe w słoneczny dzień". to sugeruje problemy "życiowe" apararu tylko z wysoką temperaturą, którego zakres temperaturowy pracy obejmuje od 0st.C do 40 st.C, co w naszej strefie klimatycznej może w samochodzie się zdarzyć, lecz poza nim raczej nie. większość z nas używa okularów przeciwsłonecznych, wiemy że światło pali żywym ogniem, ale producent nie zamieścił informacji o "możliwości uszkodzenia matrycy" w taki sposób - a powinien!!!

a żeśmy się nagadali, problemu nie ma, damy sobie z tym radę - byle pomysł był na dobre ujęcia, szybki fokus i jak najlepsze wykorzystanie aparatów (bo są świetne!!!).

pozdrawiam