Dołącz do nas!
HS10 , s100fs czy może s200exr
Witam wszystkich baaardzo serdecznie. Witam i przepraszam... bo zgrzeszyłem!
Moja zabawa z fotografią zaczęła się kilka lat temu od .. FF s6500 po kilku miesiącach zmieniłem .. zmieniłem na s9600 po 2 latach zmieniłem na lustrznkę canon eos 450d i ... po 2 latach użytkowania, pchania pieniędzy i złoszczenia się gdy co chwilkę trzeba zmieniać szkła, dokupować kolejny sprzęt do takiego aparatu. Wykorzystuję aparat amatorsko i kocham to robić. Przyznaję też, że nie byłem nigdy tak zadowolony z fotografii jak wtedy gdy używałem sprzętu ze stajni FF. Stąd też moje pytanie co wybrać HS10 , s100fs czy może s200exr. Który z nich ma wiekszą matrycę ??
Chodzi mi o to, że znalazłem takie oto informacje.
HS10
Sensor size
1/2.3 " (6.16 x 4.62 mm, 0.28 cm²)
Pixel density
36 MP/cm²
Sensor type
CMOS
S100fs
Sensor size
2/3 " (8.80 x 6.60 mm, 0.58 cm²)
Pixel density
19 MP/cm²
Sensor type
CCD
Sensor manufacturer
Super CCD HR
S200EXR
Sensor size
1/1.6 " (7.78 x 5.83 mm, 0.45 cm²)
Pixel density
25 MP/cm²
Sensor type
CCD
Czyli jak to jest, im mniejsza gęstość pixeli na cm² tym lepsza jakość zdjęcia czy odwrotnie. No i jeszcze wielkość sensora w S100FS jest największa, czyli najlepsza?? CMOS to miejszy pobór mocy = mniej ciepła = szumów. Ale z tego co wyczytałem Fuji opracowała Super CCD, który to zaś bije CMOS ... i tu zdurniałem 
Z góry dziekuję za odpowiedź
- Zaloguj się lub utwórz konto, by odpowiadać na te uwagi
-

Odpowiedź
Zapraszam do artykułu obok o HS10 na początek, a trochę niżej jest o S200EXR. Potem myślę, że wiele osób przyłączy się do tej dyskusji, należy sobie odpowiedzieć jakie zdjęcia najczęściej robiłeś, robisz i chcesz robić.
Na poziomie matrycy różnice są następujące:
Aparaty różnią się obiektywami, przede wszystkim zakresem ogniskowych:
Jeżeli, głownym wyznacznikiem jest cena to szukaj na rynku modelu S100fs, też ciekawy a ponieważ jest to już końcówka to można go dostać za bardzo dobrą cenę. Jeżeli nie to weź również aparat do ręki i zobacz jak ci leży w ręku. S200 jest większy.
Zobacz jak Twoje zdjęcia wyglądają na papierze, a wyrzucisz monitor http://foto.fujifilm.pl/
Odpowiedź
Dziękuję za odpowiedź. Czyli... wychodzi na to, że S200EXR będzie dla mnie lepszym rozwiązaniem. Chciałbym by ta fotografia nadal była taką jaką pamiętam z modelu S9600 .
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak to wyjdzie przy zdjęciach nocnych?? S9600 miał dość duże szumy. Domniemam, że w EXR będzie ich już znacznie mniej.Uwielbiam zdjęcia nocne, stąd też to pytanie.
Choć konto na fotosiku założyłem z 3 lata temu a i dawno nic tam nie dodawałem, zdjęcie profilowe nadal z FF S9600 ... S9600 został odsprzedany przyjacielowi, bo wiedziałem, że go nie zniszczy. Do dziś dnia pstryka nim zdjęcia w Paryżu
Wydaje mi się, że potraktuję zakup Fuji jako zakup tego głownego aparatu a lustro zostawię żonie.
Odpowiedź
Obecnie posiadam aparat Fujifilm S200 EXR, i miałem okazję użytkować trochę HS10. Jest to niezła maszyna do robienia dobrych fot, powala na kolana zasięg 30-krotnego zoomu oraz kilka nowych wodotrysków. Takich jak funkcja łączenia zdjęć, eliminowanie ruchomych obiektów. Szybkość ilości fotek oraz kręcenie filmu w full HD dosłownie mnie nie kręcą. Zastanawia mnie jakby w tym modelu zastosowano matrycę EXR zamiast obecnej BSI CMOS? Wracając do S200 EXR to w fotografii krajobrazowej ten aparat a raczej owa matryca EXR nie ma sobie równych, i tylko brakuje do spełnienia ideału zapisu w RAWach, które posiada HS10. Reasumując Fujifilm wypuściło na rynek i cały czas wypuszcza aparaty z pazurem,dające wielką frajdę pasji fotografowania.
Dobre foty tylko na Velvi.
Odpowiedź
Ja posiadam 9600 przywieziony z japonii,zastrzeżeń nie mam zadnych ,działa wszędzie i zawsze trochę natrzepałem fot i widzę że narazie nie ma co wybrać uniwersalnego
exr jest ok ale .no właśnie są ale jak matryca super to brakuje coś co ma inny ,jak super zoom to znowu brak czegoś innego ,gdyby fuji połączyła wszystko w kupę to by coś z tego wyszło ,choć s5pro to jest to co tygrysy lubią naprawdę ,do tego jedno pożądne szkło i wystarczy na lata biegania przewracania się i fotografowania
Trochę kasy to kosztuje ale-tak prawdę powiedzieć sumując dokupowanie do compaktów przeszkadzajek i innych bajerów i zmiany lub dokupowywanie innych aparatów ,wychodzi na jedno -więc trochę uzbierać trochę pozyczyć i 5PRO zakupić albo model niżej ,wcale się duzo nie różnią no może trochę szumami ,ale to trza mieć wzrok sokoła by to zauważyć
Niech się canony i inne nikony chowają ff3-5-PRO to jestto.
pozdrawiam wszystkich ,jest to mój debiut pewnie trochę spalony -ale raz kozie śmierć ,talie jest moje zdanie i już.
Acha piszę o pro5 ponieważ miałem go w rękach miesiąć i wiem wszystko no może prawie wszystko na jego temat i za chwilę go posiądę lada dzień .i jeszcze jak się 9600 pozna to wiele więcej się spłodzi niż producent zachwala i sugeruje
jeszcze raz łapa dla wszystkich klubowiczów.
zwią mnie misiura.
Odpowiedź
Witam wszystkich, a zwłaszcza kolege Lubicz5 którego chciałbym doinformować, że Fuji S200 EXR zapisuje jednak w RAW-ach. Również użytkuje S200 i w pełni popieram Twoją opinie o tym aparacie.
mandre
Odpowiedź
Tak, jak wcześniej napisano, najistotniejsze pytanie dotyczy tego, jakie zdjęcia chcesz robić, Jak widzę po tym co wrzuciłeś na pierwsze zdjęcie to wydaje mi się, że natura jest tym motywem przewodnim. W tym wypadku również obstawiał bym za S200EXR, lub wcześniejszym równie udanym S100fs. Zasadnicza różnica polega na zastosowaniu matryc w wypadku S200 EXR a w S100fs Super CCD HR. Różnią się również wielkością zastosowanych matryc: 1/ 1.6 cala i 2/3 cala. Technologia EXR na pewno dzięki zbliżeniu dwóch takich samych pix koło siebie daje na pewno mniejsze szumy przy wysokich czułościach. W S100fs zastosowano uchylny wyświetlacz, z kolei w S200EXR jest nowy na tyle dokładny, że praktycznie widzimy obraz pod każdym kątem, bez potrzeby uchylania. Wspomniałeś również o zdjęciach nocnych. W S200EXR i HS10 zastosowano funkcje: Naturalne oświetlenie i błysk flasha. Dzięki temu, jak sama nazwa wskazuje otrzymujemy zdjęcie wykonane przy pomocy lampy, ale w efekcie mamy jednocześnie doświetlony pierwszy i drugi plan (bez efektu przepalenia pierwszego i zaciemnionego drugiego). Gdy bierzesz pod uwagę szybkość rejestrowanych zdjęć, potężny zakres ogniskowej 24-720, pomyśl o HS10. Jeśli masz określony budżet to sprawdź, który z modeli się w nim mieści. Wydaje mi się, że każdy z aparatów jest w czymś indywidualnie dobry.
Odpowiedź
Dobre porównanie wmorgowicz! Tak naprawdę każdy z tych aparatów oferuje inne możliwości i każdy jest dobry!. Faktycznie gdyby "FUJI połaczyło wszystko w kupę" mielibyśmy niezłą maszynę, ale wtedy każdy chodziłby z jednym i tym samy aparatem na szyi - trochę nudne by to było
Ja mam takie pytanie do Was, które rozwiazanie jest lepsze - uchylny wyświetlacz jak w S100 czy wbudowany zastosowany w S200 EXR? W HS10 jest uchylny? Bo mało jest informacji na ten temat w necie, ale na jednym z portali taką informację przeczytałem?!
Odpowiedź
Marcin, z tego co znalazłam w sieci, wynika, że HS10 ma uchylny wyświetlacz. To który z wyświetlaczy jest lepszy, w S200 czy S100/HS10 musisz ocenić sam w zalezności od tego jakie wolisz rozwiązania. Przyznam szczerze, że ja najchętniej widziałabym odbydwa rozwiązania w jedym aparacie. A dlaczego? dlatego, że na wyświetlaczu w aparacie S200 wygodnie ogląda się zdjęcia, natomiast w przypadku S100/HS10 uchylny wyświetlacz ma jednak większe możliwości podczas fotografowania.
Czy ktoś może mi wyjasnić o co dokładnie chodzi z potrójną stabilizacją w HS10?
Odpowiedź
Jeśli chodzi o zastosowanie potrójnej stabilizacji w HS10 to działa to tak: łączy ona mechaniczną stabilizację sensora CMOS z wysokimi czułościami oraz z zawansowaną cyfrową stabilizacją. To daje pełną ochronę przed poruszeniem zdjęć wynikających z drgania ręki jak również z ruchu fotografowanego obiektu.
kasias
Odpowiedź
Witam, Radek z tej strony.
Chcial bym wniesc troszke dziekciu do tej dyskusji, szczegolnie do ataku na lustrzanki.
Zeby nie bylo ze nie wiem o czym pisze jestem posiadaczem 9600 od pewnie 4 lat, i jest to naprawde bardzo dobry uniwersalny aparat, bardzo wygodny, manualny zoom (jego brak eliminuje jakiekolwiek aparaty choc by byly zlote i malinowe), ale jako posiadacz 20D/40D/50D i zestawu paru "L" paru stałek do nich i nawet paru manuali starszych, uwazam ze chocby ze wzgledu na swiatlo, predkosc fokusa, reakcje na wcisniecie migawki ciagle nawet te najlepsze hybrydy odstaja. Nie da sie wejsc na pole speedball z hybryda i wyjsc z kompetem dobrze "wystrojonych" zdjeć moze HS10 cos tu zmieni, i milo by bylo bo to duze oszczednosci by mi sie szykowały a moze nawet odsprzedal bym 70-200 2.8 IS;-) Zaden z tych aparatow nieuzyska tez takiej glebi ostrosci (kiedys Panasonic FZ 20 mial stale swiatlo 2.8 w calym zakresie ale ksiegowi to spie.... obcieli )
Wracajac do zdjec na polu walki. Nawet jak HS10 jest szybki, to ten bufor to jakas pomyłka, wiem ze niewielu dotknie ten problem, ale czasami trzeba pociagnac serie przez 5-7 sekund zeby złapać oczekiwany moment. Dotyczy to też przyrody;-)
przykład:
pole:70-200 2.8
natura stałka namualna 500 któregos Carla z niemiec;-) obiektyw do średniego obrazka;-)
Moze faktycznie przy lustrzankach z nizszej poly 300/400/450 ..itd te różnice sie zacieraja i nie ma sensu ich kupować, ale przy tym niby semipro segmencie chyba juz hybrydy niepowalcza.
Co niezminia faktu ze na wycieczke rowerowa zabieram fuji, a na upadlanie sie zeby strzelić czaple zabieram caly plecak + fuji;-)
Szkoda tylko ze fuci niewypuscilo pozadnego "pancernika" jak olimpus czy panasonic bo bede chyba musial isc do konkurencji...a to co FF ma teraz ani mnie niezadawala ...ani mi sie niepodoba.
Nie brałem tu pod uwage aspektu ekonomicznego z premedytacja.
Na obrone dodam ze martyca w FF bardziej mi sie podoba niz w konkurencyjnym Panasoniku FZ50 mojego Tescia i jest naprawde bajka..do pewnej czułości
Teraz czekam na biczowanie.
Odpowiedź
A może jednak zainteresujesz się tym pancernikiem
Z33
http://www.fujifilm.pl/aparaty_cyfrowe,z,64.html
lub
XP 10
http://fujifilm.pl/aparaty_cyfrowe,xp,90.html
i polecam film
http://www.youtube.com/watch?v=wNecC4mmZR0
a na kanale Fujifilm na YouTube znajdziesz inne filmy
Zobacz jak Twoje zdjęcia wyglądają na papierze, a wyrzucisz monitor http://foto.fujifilm.pl/
Odpowiedź
szkoda, że nie czytałem tego forum przed zakupem. jesli zależy Ci na zdjęciu ludzi - portretów, makro - to nie wchdź w HS 10.
FinePix HS10
Odpowiedź
Nie rozumiem dla czego nie nadaje się do portretów ani do makro. Zapraszam do galerii tu są początki przygody z aparatem HS10. Jestem zadowolony. Czekam na jakieś gadżety w stylu telekonwentery dedykowane pod HS10 , tesotwałem Lenso x2 ale nie ostrzy przy max zoomie. Zamówiłem teraz Raynoxa 250 i zobaczymy jak będzie w makro . Pozdrawiam
Odpowiedź
Czesc, mam ten sam problem co zalozyciel tematu - od prawie roku uzywam lustrzanki cyfrowej (i ogolnie super, zaawansowane opce itd ale wkurza mnie to ze trzeba w nia inwestowac - trzeba kupowac obiektywy, itd). Aktualnie rozwazam ta sama kwestie co ty - co kupic aby nie bylo gorsze od podstawowej lustrzanki a zarazem aby nie trzeba w niego zbytnio inwestowac i doszedlem do wniosku ze najlepszym wyborem bazie BARDZO zaawansowany kompakt. (wstepna selekcje zrobilem jak ty)
po pierwsze - odrzucilbym wszystkie modele ktore nie maja recznego ustawiania ogniskowej - a to dla kogos kto uzywal lustrzanki bardzo istotne, czyli s100fs sie niby kwalifikuje ale to model z 2008 czyli lepiej juz inwestowac w nastepce...
po drugie - napalilem sie na tego HS10 (chocby i ze wzgledy na ten zoom bo zajmuje sie glownie fotografia przyrodnicza) ale to moze byc bardzo kiepski wybor (przynajmniej na razie) po pierwsze cholernie drogi (jako nowosc - w ciagu roku ceny spadna ale teraz sa przesadnie zawyzone, min 1700 zl - w tej cenie mozna kupic nowa lustrzanke olympus + 2 obiektywy) ale po drugie i najwazniejsze jest NIEDOPRACOWANy - najlepiej przeczytaj sobie dokladnie opis tego sprzedawcy z allegro: http://allegro.pl/item1088506440_fuji_hs10_gwar_nowy_firmware_dodatki_hs_10_okazja.html
czyli po trzecie - najlepiej wypada s200exr (nowy juz od 1309 zł) - co prawda zoom moglby byc min 20x (no ale 14 nawet i do przyrodniczej starczy w koncu to prawie 440 mm) a i waga (ok 900 gram z bateriami) + reczna ogniskowa i czujesz sie jakbys pstrykal lustrzanke bez problemow z uwazaniem na lustra i kloptow z wymiana obiektywow w terenie i wieloma dodatkowymi funkcjami ktorych brak najtanszym dslr...
Zaznaczam ze jescze nie kupilem s200exr , aktualnie szukam klienta na mpoja sony a200 ale jestem bardzo bliski tej decyzji.
CZy ktos ma jakies powody by odradzac zakup S200EXR ? prosze o uczciwe odpowiedzi
P.S. na co zdecydowal sie autor tematu ?
Odpowiedź
....... nie ma powodu, używam go z przyjemnością (choć do pełni szczęścia brakuje pomysłów
) i polecam, długi zoom bez dobrego filtra studzi marzenia podglądacza (fizyki i optyki się nie oszuka) ale im większy zoom tym problemy optyczne wzrastają, dlatego s200exr lub s100sf (lepszy, bo większa matryca) to jest to !!!!!
pozdrawiam
... wszystko jest trudne, dopóki nie stanie się proste!!!
http://www.myfinepix.pl/pl/user/andriusza
http://picasaweb.google.pl/Andriusza11
Odpowiedź
a jak z szybkościa w s200exr ? ponoc włącza sie aż 4 sekundy? (większość aparatow jest gotowa w 1-2 sek) to akurat niezbyt wielki problem - bardziej martwi mnie szybkość zdjęc seryjnych ? pstrykal ktoś np. ptaka w locie ? daje rade?