Nie jesteś zalogowany

Zaloguj sięRejestracja

Log in

zamów zdjęcia

Najwyższej jakości zdjęcia przez internet

Fotoszkoła

Dołącz do nas!

RAW w HS10 a sprawa polska

Od kilku godzin jestem niezupełnie szczęśliwym posiadaczem HS10 - niezupełnie, gdyż nie ma on w praktyce możliwości korzystania z zapisu RAW. Dokładniej: plik RAW można utworzyć, nawet obejrzeć w dostarczonym oprogramowaniu i na tym koniec. Wbrew zapewnieniom w pakiecie oprogramowania nie ma niczego, co umożliwiałoby konwersję z RAW do jakiegokolwiek bezstratnego formatu np. do TIFF (chyba że nie zauważyłem). Dostarczony produkt SILKYPIXA umożliwia co prawda obróbkę pliku, ale wyników nie można wyekportować inaczej niż do JPG, co jest dla mnie zupełnie niezrozumiałym absurdem - jotpeg mogę mieć bezpośrednio z aparatu (niewiele gorszy niż z SILKYPIXA, za to bez konieczności wykonania jakiejkolwiek pracy i z dużą oszczędnością pamięci). Ponieważ robię głównie RAWy, a problem taki nie występował przy korzystaniu z leciwego już S9500 (konwerter LE umożliwiał przekształcenie kilkoma kliknięciami wszystkich zrobionych zdjęć do TIFa) zastanawiam się, czy nie zwrócić towaru do sklepu ze względu na jego niezgodność z ofertą. Dodatkowo: załączony pseudo-konwerter jest w wersji językowej np. chińskiej, lecz polskiej, oczywiście, brak. O reszcie oprogramowania lepiej zbyt wiele nie wspominać i aby nie obrażać czytających określę je jednym słowem: jest ŻAŁOSNE, chociaż instalator z wyskakującymi japońskimi krzaczkami nawet nieco śmieszny. Po co komu kolejna przeglądarka plików o znikomych możliwościach, za to o dużym apetycie na przestrzeń dyskową (170 MB - tyle co np. "obróbkowy" Paint Shop Pro, którego używam)?

Czy ktoś zna może darmowy program potrafiący przekonwertować RAWy z HS10 do TIFF grupowo np. wszystkie RAWy z jednego folderu?

ps. Głównymi powodami, dla których zdecydowałem się na HS10 były: zasilanie z "paluszków" (chwała niech będzie producentowi - nie chcę tachać ze sobą przyczepy z tróżnorodnymi ładowarkami, akumulatorami itp.) oraz ponad pięcioletnia bezawaryjna praca S9500 (rocznie pstrykam jakieś 7-10 tys. zdjęć).

0 osób(osoby) lubi(ą) to

Odpowiedź

Data wt., 20/07/2010 - 09:41
Odpowiedź

Ściągnij sobie Format Factory i problem z głowy.

Nie rozumiem dlaczego cię do denerwuje.

Takie dziury są u każdego producenta i Fuji nie jest tutaj wyjątkiem.

Życzę miłej zabawy z Rawami.

Mati

Odpowiedź

Data wt., 20/07/2010 - 10:44
Odpowiedź

Serdeczne dzięki.

Ściągnąłem i sprawdziłem, lecz FFactory nie obsługuje RAW z HS10. Sprawdziłem też S9500 (mój poprzedni aparat) - również nie obsługuje (konwersja kończy sie komunikatem "niepowodzenie" dla każdego pliku). Czy teraz jasne, dlaczego to mnie denerwuje?

Może ktoś ma lepszy pomysł?

roweromaniak wielkopolski

Odpowiedź

Data wt., 20/07/2010 - 10:48
Odpowiedź

Ps. Oloneo PhotoEngine Beta (darmowy) obsługuje RAW z HS10, lecz nie ma możliwości jednoczesnego przetworzenia wszystkich RAWów z folderu, jest więc dla mnie nieomal bezużyteczny Innych obsługujących nie znam.

roweromaniak wielkopolski

Odpowiedź

Data pon., 31/01/2011 - 22:10
Odpowiedź

czy problem z formatem raf jest rozwiązany? Ja używam Adobe DNG Converter, czyli konwertuję z raf do dng, a dng można już obrabiać w PS.

Proszę o recenzje fotografii. Pozytywne i krytyczne opinie mile widziane. 
http://www.myfinepix.pl/pl/gallery/392523 
Nie biorę udziału w konkursie "praca jak marzenie"

Odpowiedź

Data pon., 14/03/2011 - 18:14
Odpowiedź

RAW File Converter firmy Silkypix powinno rozwiązać problem. Powinnaś mieć to na płytce dołączonej do aparatu. U mnie płytka była i nie miałem takiego problemu. Pozdrawiam.

Odpowiedź

Data czw., 17/03/2011 - 13:21
Odpowiedź

Oprogramowanie można również ściągnąć ze strony Fuji global. FAkt, że jest to trochę niedopracowane, bo nie utworzyła mi sie ikona skrótu, musiałem program odszukać ręcznie pośród kilku plików *.exe. Ale potem to już działa i nieprawda, że można tylko "po sztuce", tez tak z początku myślałem i mnie to denerwowało, kiedy robi sie jedną sztukę jest możliwość wyboru formatu zapisu, TIFF, TIFF EXIF i rodzaje jakości jpeg. Jeśli konwerujesz jako TIFF i ten schemat zostanie zapisany, to przy następnej konwersji "Conwert All", wszystkie RAW konwertuje do TIFF, a my spokojnie możemy jakiś film obejrzeć, jeśli jest ich więcej. Smile

Pozdrawiam
P.R. 

P.R. Schreyner

Odpowiedź

Data pt., 18/03/2011 - 11:33
Odpowiedź

uzywaj photoshopa a nie tych bubli od fuji

Wink

Odpowiedź

Data pt., 22/04/2011 - 17:13
Odpowiedź

Tak, używaj Photoshopa, przy założeniu, że Cię na niego stać. Ja tam trzymam się jak najdalej od stajni Adobe. Jakość - nie odbiegająca od konkurencji. Cena - najwyższa - nieadekwatna jednak do wyrobu. Gimp - w niczym nie ustępuje photkowi, a darmowy. Proszę tylko o nie wyżywanie się bezsensowne za te stwierdzenie, bo najwięcej się zawsze udzielają osoby, które są przykute do Photoshopa nie ze względu na jego możliwości, ale dlatego, że po prostu w żadnym innym sofcie nie potrafią nic zrobić i niczego nigdy nie próbowały. A Photek najlepszy - bo tak. I też dlatego, że tak mówią "kumple, co się znają". Co do silkypix - kurde bela fakt, to co dostałem na płytce nie było w pełni funkcjonalne, ale przecież wystarczy darmowo updatnąć sobie do ostatniej wersji, i tam już nie ma problemu z TIFF. Oczywiście ciągle mówię o darmowej wersji SilkyPix. Są też wersje płatne, mające sporo większe możlwości. Sama ilość funkji - może mniejsza niż w Lightroom 3, ale w pełni wystarczające. A po za tym po raz kolejny - kto porównuje soft za darmo kontra wydatek rzędu tysiąca złotych. Wiem, ze to offtopic, ale uważam, że Adobe jest niewarte pieniędzy, które za to rządają. Będzie warte, kiedy przy pomocy darmowego softu, lub kosztującego odsetek ceny adobe, nie będę mógł osiągnąc tego samego, co można w adobe.