Dołącz do nas!
Znajdź: Wpisz kilka słów opisujących to, czego szukasz!
HS10, wskaznik stanu baterii, bateria ciągle rozładowana.
zmylna, pon., 10/05/2010 - 08:24
Witam. Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem HS10. jestem z niego bardzo zadowolony ale jest jedna rzecz, ktorej nierozumiem. Mianowicie wkaznik baterii ciagle pokazuje, ze jest ona rozladowana. Akumulatory nowe NI-mh, rodzaj baterii ustawiony w konfigu. Czerwony wskaznik z jedna kreska straszy juz od 2 dni a aparat nadal dziala. Firmware 1.01. Ktos sie z tym spotkal ?
0 osób(osoby) lubi(ą) to
- Zaloguj się lub utwórz konto, by odpowiadać na te uwagi
-

Odpowiedź
Według instrukcji czerwony wskaźnik zjedną kreską "mówi" o tym, że poziom naładowania baterii jest niski ale jeszcze działąją. Gdy baterie są wyładowane wskaźnik miga na czerwono. (instrukcja sr.15)
Pozdrawiam.
Odpowiedź
Wszstko w porzadku ale nie powinno miec to miejsca przy nowych, dopiero co naladowanych ... (?)
Odpowiedź
Z tego co znalazlem na innym forum nie tylko ja mam taki problem:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1012&message=35086916
Odpowiedź
masz w aparacie opcje przełączania napięcia baterii, spróbuj.
Zobacz jak Twoje zdjęcia wyglądają na papierze, a wyrzucisz monitor http://foto.fujifilm.pl/
Odpowiedź
Panie Krzysztofie - a gdzie się" wchodzi" w tę opcje? Widzę w menu tylko 3 opcje wyboru rodzaju baterii: litowe, alkaiczne i NI-MH. Czy Pan o tym samym myśli? Bo jeśli tak to "zmylna" ma ustawiony rodzaj baterii.
Pozdrawiam.
Odpowiedź
Przyłączam się do pytania Magdy - tez nie widze takiej opcji. Co wiecej przeszukalem dokumentacje z plyty cd i nie widze opisu takiej mozliwosci...
Odpowiedź
Przepraszam, odpowiadałem w pośpiechu wychodząc z biura napisałem w skrócie. Tak chodziło mi o rodzaj baterii, które każde dają inne napięcie. Z drugiej strony też spotkałem się z tego typu opiniami, że wskaźnik baterii zapala się szybciej niż rzeczywiste zużycie baterii.
Pozdrawiam,
Krzysztof
Zobacz jak Twoje zdjęcia wyglądają na papierze, a wyrzucisz monitor http://foto.fujifilm.pl/
Odpowiedź
Spróbujcie sformatować nowe baterie 3X pełne wyładowanie i załadowanie u mnie to poskutkowało trzyma naprawdę długo na wiele fotek.
Baterie GB i Energizer 3komplety długie nie krótkie ładowanie !!!
Pozdrawiam
Odpowiedź
Właśnie i tu by była mile widziana poprawka na wskażnik rozładowania procentowy.
Odpowiedź
Tizan, dzieki za podpowiedz. Sprobuje i dam znaka jaki rezultat.
Pozdrawiam
Odpowiedź
U mnie ze wskaźnikiem wszystko w porządku. Używam akumulatorków sanyo eneloop, ponoć długo "trzymają". Dodatkowo przed wyjęciem z aparatu włączam w nim opcje "rozładowywanie baterii", żeby były naprawdę do końca rozładowane.
Pozdrawiam.
Odpowiedź
Witam wszystkich
Baterie padly po ok tygodniu (z ciagle swiecacym sie na czerwono wskaznikiem) i tak jak napisal Tizan rozladowalem z poziomu aparatu. Po ponownym naladowaniu wskaznik zaswiecil sie jak ostatnio ale po dluzszym czasie uzytkowania. Nie wykluczone, ze po tych 3 rozladowaniach bedzie jak nalezy.
Tizan - Mistrzu - dzieki
Odpowiedź
Nie mistrzu bo sam muszę od Was dużo się nauczyć! Tylko że elektronika, foto itp. to moja pasja i coś zawsze tam się wygrzebie użytecznego. Co będę wiedział to się podzielę. Pozdrawiam wszystkich
Odpowiedź
P.S
Magda dobrze jest po rozładowaniu całkowitym (tak jak pisałaś) załadować baterie z powrotem, bo ogniwa mogą po dłuższym rozładowaniu (ok tydzień) przestać działać a nawet uszkodzić sprzęt!!!
Ogniwa takie tracą około 1% pojemności na dzień Zawsze je można doładować) ale lepsze to jak stracić sprzęt.
Ogniwa zawsze mają pamięć jak je używamy nawet jak na reklamie pisze inaczej!!!
Aby dobrze działały wykorzystujcie je na max by były ciągle rozładowane i na max ładowane (ładowanie do zgaśnięcia diody ładowarki plus godzinka) a służyć powinny długo i dobrze (tak samo jest z telefonami).
Pozdrawiam
Odpowiedź
Nowa aktualizacja ma poprawić problem ze wskaznikiem
"The firmware update Ver.1.02 incorporates the following item.
1. In Raw data a line is visible where colors slightly change when developed by Raw File Converter.
2. Battery indicator turns on too early.
3. When "Image Disp." in set-up menu is set to "Zoom", sometimes image corrupts.
"
Czyli jednak jest cos na rzeczy
Odpowiedź
OK pobrałem, zainstalowałem, testuje - zobaczymy co to daje.
Pozdrawiam
Odpowiedź
Ja pobralem, zainstalowalem no i wskaznik zniknal
Odpowiedź
Także i umnie zniknał, ale szkoda że nie dodano procentowego wskażnika.
Odpowiedź
No byl by mile widziany. Moze przy nastepnym firmware...
Odpowiedź
To może da się też coś zrobić ze zdjęciami seryjnymi,żeby można było więcej pstryknąć.....?
Pozdrawiam.
Odpowiedź
Magda: Mysle, ze to juz jest ograniczenie sprzetowe, nie oprogramowania.
Odpowiedź
Może uda się programowo jestem za...